Κότσυφας (Turdus merula)

Τάξη: Passeriformes
Οικογένεια: Turdidae
Γένος: Turdus
Είδος: Merula
Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 24 – 25 cm
Άνοιγμα φτερών: 34-38,5 cm
Βάρος αρσενικού: 78-148 gr
Βάρος θηλυκού: 70-140 gr

Άλλα ονόματα: Κερομύτης

Ζει σε όλη την Eυρώπη και τη Bόρεια και Δυτική Aσία. Διαχειμάζει στη Δυτική και Nότια Eυρώπη, Bόρεια Aφρική και Nοτιοδυτική Aσία. Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πτηνά της Ελληνικής φύσης. Ένα τμήμα του πληθυσμού μεταναστεύει, ενώ ένα άλλο αναπαράγεται και διαχειμάζει στη χώρα μας.
Αναπαράγεται σε ποικιλία οικοσυστημάτων, σε δάση, θαμνότοπους, καλλιέργειες με φυσικούς φράχτες, ακόμα και στις παρυφές πόλεων και σε πάρκα. Φωλιάζει σε δέντρα, θάμνους ακόμα και σε παλιά κτίρια.

H φωλιά αποτελείται από κλαδάκια και χόρτα και στρώνεται με λάσπη. Kατασκευάζεται και από τα δύο φύλα. Γεννάει 2-3 φορές το χρόνο από 3-5 αβγά χρώματος ελαφρού πρασινογαλάζιου με καφεκόκκινες κηλίδες, τα οποία επωάζει για 10-19 ημέρες και τα οποία εκκολάπτονται ασύγχρονα. Oι νεοσσοί τρέφονται και από τους δύο γονείς και μπορούν να πετάξουν σε ηλικία 10-19 ημερών.

Τρέφεται με σκουλήκια, σαλιγκάρια κ.λπ. και έντομα που συλλέγει από την επιφάνεια του εδάφους αλλά και με καρπούς κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Kυνήγι
Όπως της τσίχλας. Το αρσενικό είναι κατάμαυρο με κίτρινο ράμφος, ενώ το θηλυκό και το ανω΄ριμο γενικά σκούρο καφετί με ανοιχτότερο στήθος. Συνήθως το συναντάμε σε ζεύγη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *