Φαλαρίδα (Fulica atra)

Τάξη: Gruiformes
Οικογένεια: Rallidae
Γένος: Fulica
Είδος: Atra
Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 36-38 cm
Άνοιγμα φτερών: 70-80 cm
Βάρος αρσενικού: 744-953 gr
Βάρος θηλυκού: 604-751 gr

Άλλα ονόματα: Μπάλιζα, Φόλεγα, Μαυρόκοτα, Λούφα, Καρακούσι.

Ζει σε όλη την Ευρώπη, εκτός αρκτικού κύκλου, στην Κεντρική και Ανατολική Ασία, την Ινδία και την Αυστραλία. Είναι μεταναστευτικό είδος όπως υπάρχουν και μόνιμοι πληθυσμοί. Οι περισσότεροι πληθυσμοί που αναπαράγονται στη χώρα μας είναι μόνιμοι όλο το χρόνο.
Φωλιάζει κυρίως σε καλαμιώνες και υπερασπίζεται έντονα την περιοχή γύρω από τη φωλιά, σε «ανοιχτούς» υγρότοπους, με πυκνή βλάστηση, στις όχθες και στα ποτάμια με παρόχθια βλάστηση. Στην κατασκευή της φωλιάς συμμετέχουν και τα δύο φύλα και αποτελείται από μια μάζα από χόρτα ανάμεσα σε καλάμια. Γεννάει μια φορά το χρόνο 5-7 αβγά διάστικτα με σκοτεινού καφέ ή μαύρου χρώματος κηλίδες. H επώαση γίνεται και από τα δύο φύλα και διαρκεί 21-24 ημέρες. Oι νεοσσοί τρέφονται και από τους δύο γονείς και είναι ικανοί να πετάξουν μετά από 55-60 ημέρες. Τρέφεται κυρίως με υδρόβια βλάστηση και λιγότερο με υδρόβια έντομα και ασπόνδυλα. Αναζητά την τροφή με κατάδυση, και στις όχθες ή από την επιφάνεια του νερού.

Kυνήγι
Στο κυνήγι της χρησιμοποιούνται βάρκες και μακρύκαννα όπλα και φυσίγγια με ενισχυμένη γόμωση και σκάγια Nο 5-6. Έχει σκούρο γριζόμαυρο χρώμα με γυμνό λευκό μέτωπο και χαρακτηριστικά μεγάλα πόδια. Τα μικρά έχουν πιο ανοιχτό γκρίζο χρώμα χωρίς άσπρο μέτωπο. Απογειώνεται αφού πρώτα τρέξει πάνω στο νερό όπως οι βουτόπαπιες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *