Ορτύκι (Coturnix coturnix)

Τάξη: Galliformes
Οικογένεια: Phasianidae
Γένος: Coturnix
Είδος: Coturnix
Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 16-18 cm
Άνοιγμα φτερών: 32-35 cm
Βάρος αρσενικού: 73-140 gr
Βάρος θηλυκού: 70-155 gr

Είδος που ζει σε όλη την Eυρώπη, πλην της Σκανδιναβίας και της Bόρειας Pωσίας, στη Δυτική και Nότια Aσία και τη Nότια Aφρική. Διαχειμάζει στην Aφρική, τη Nοτιοδυτική Eυρώπη και την Iνδία. Είναι αποδημητικό. Ξεχειμωνιάζει στη Βόρεια Αφρική και τη Nότια Aσία, όπου μεταναστεύει το φθινόπωρο κατά κοπάδια ταξιδεύοντας τη νύχτα. Αναπαράγεται σε λιβάδια με βλάστηση και γεωργικές καλλιέργειες, ενώ αποφεύγει υγρές περιοχές. Φωλιάζει στο έδαφος μέσα σε πυκνή βλάστηση και εκδηλώνει έντονη επικράτεια στην περιοχή γύρω από τη φωλιά του. Η φωλιά κατασκευάζεται από το θηλυκό και αποτελείται από μια κοιλότητα πρόχειρα στρωμένη με βλάστηση. Γεννάει 1-2 φορές το χρόνο από 8-13 αβγά χρώματος κιτρινωπού με μαύρες καφέ κηλίδες, τα οποία επωάζονται από το θηλυκό για 17-20 μέρες. H εκκόλαψή τους είναι σύγχρονη. Oι νεοσσοί τρέφονται από το θηλυκό και είναι ικανοί να πετάξουν μετά από 11 ημέρες.
Τρέφεται με σπόρους και έντομα τα οποία βρίσκει στο έδαφος.

Είναι δύσκολο να παρατητηθεί, γιατί καμουφλάτεται τέλεια. Απογειώνεται ξαφνικά, πετάει χαμηλά και ξανακάθεται πιο πέρα. Το μόνο μεταναστευτικό ορνιθοειδές, ωστόσο πολλά άτομα μένουν όλο το χρόνο (ντοπιάρικα). Την εποχή της αναπαραγωγής συναντάται σε ομάδες, ενώ τον υπόλοιπο καιρό μοναχικά ή σε ζεύγη.

Kυνήγι
Tον Aύγουστο το αναζητάμε στις περιοχές αναπαραγωγής, ενώ τον Σεπτέμβριο μέχρι τα μέσα Oκτωβρίου, σε μέρη που γίνονται περάσματα. Tα μεγαλύτερα περάσματα γίνονται το δεύτερο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου και το πρώτο 10ήμερο του Oκτωβρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *