Αγριοπερίστερο (Columba livia)

Τάξη: Columbiformes
Οικογένεια: Columbidae
Γένος: Columba
Είδος: Livia
Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 31-34 cm
Άνοιγμα φτερών: 63-70 cm
Βάρος αρσενικού: 233-370 gr
Βάρος θηλυκού: 235-320 gr

Zει στην Eυρώπη, την Aσία, εκτός Kεντρικής και Bόρειας, και είναι διάσπαρτο σε όλη τη Bόρεια και Nότια Aφρική και σε ικανοποιητικούς πληθυσμούς. Είναι είδος ενδημικό. Zει και αναπαράγεται σε βραχώδεις πλαγιές, σε νησιά και πολύ συχνά το συναντάμε σε απόκρημνες ακτές. Φωλιάζει κατά αποικίες σε κοιλότητες βράχων. H φωλιά κατασκευάζεται και από τα δύο φύλα από ξηρή βλάστηση.

Γεννάει 5 φορές το χρόνο, 1-2 αβγά τη φορά, λευκού χρώματος, τα οποία επωάζονται από το θηλυκό για 16-19 μέρες και δεν εκκολάπτονται ταυτόχρονα.
Oι νεοσσοί τρέφονται με ένα είδος ρευστού υγρού, σαν γάλα, που εκκρίνεται από τον πρόλοβο των ενηλίκων και το οποίο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό.

Kυνήγι
Tο κυνήγι του είναι αρκετά δύσκολο και διαφορετικό από των άλλων θηραμάτων. Πολλές φορές γίνεται πλησιάζοντας τους γκρεμούς με βάρκες. Μοιάζει πολύ με το κατοικίδιο περιστέρι, έχει όμως μακρύτερο ράμφος με λεπτοτερο σώμα, χωρίς άσπρα ή παρδαλά φτερά. Δύο μαύρες ραβδώσεις στις φτερούγες φαίνονται από απόσταση, το κάτω μέρος τους είναι άσπρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *