Τσικνόπαπια (Aythya fuligula)

Τάξη: Anseriformes
Οικογένεια: Anatidae
Γένος: Aythya
Είδος: Fuligula
Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 40-47 cm
Άνοιγμα φτερών: 67-73 cm
Βάρος αρσενικού: 400-1028 gr
Βάρος θηλυκού: 650-925 gr

Άλλα ονόματα: Μαυρόπαπια, Τουμπουρλάκι, Μαυροκέφαλη.

Ζει στην Κεντρική, Βόρεια και Δυτική Ευρώπη και στη Βόρεια και Ανατολική Ασία. Μεταναστεύει και περνά το χειμώνα στη Νότια και Δυτική Ευρώπη, Βόρεια και Ανατολική Αφρική και Νότια και Ανατολική Ασία.
Φωλιάζει σε μικρά νησάκια στο έδαφος, κοντά στο νερό, σε ανοιχτές και βαθιές λίμνες γλυκού νερού, και σε τεχνιτές λίμνες. H φωλιά κατασκευάζεται από το θηλυκό και στρώνεται με βλάστηση και πούπουλα. Γεννάει μια φορά το χρόνο 8-11 αβγά χρώματος ανοιχτού πρασινογκρί. Τα αβγά επωάζονται μόνο από το θηλυκό για 25 περίπου μέρες. Oι νεοσσοί τρέφονται από το θηλυκό και είναι έτοιμοι να πετάξουν σε 40-45 μέρες.
Τρέφεται με υδρόβια φυτά, ασπόνδυλα, βατράχια, γυρίνους και μικρά ψάρια που αναζητάει κάτω από το νερό, στον πυθμένα των λιμνών, κάνοντας καταδύσεις. Oι νεοσσοί τρέφονται κυρίως με ασπόνδυλα και έντομα.

Kυνήγι
Τις μέρες με άσχημο καιρό τις περιμένουμε στα καρτέρια, συνήθως κοντά στο νερό. Επίσης το σούρουπο και το ξημερώματα περάσματα από και προς την τροφή. Συνιστώνται μακρύκαννα όπλα, τσοκαρισμένα και φυσίγγια ενισχυμένης γόμωσης με σκάγια Nο 4-5. Η μαύρη ράχη και το λοφίο είναι τα χαρακτηριστικά του αρσενικού. Το θηλυκό έχει πολύ μικρό λοφίο και άσπρο στη βάση του ράμφους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *