Σφυριχτάρι (Anas penelope)

Τάξη: Anseriformes – Χηνόμορφα
Οικογένεια: Anatidae -Νησίδες
Γένος: Anas – Πάπιες (Αφρόπαπιες)
Είδος: Penelope
Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 32-35 cm
Άνοιγμα φτερών: 46 – 53 cm
Βάρος αρσενικού: 520 – 745 gr
Βάρος θηλυκού: 432 – 550 gr
Άλλα ονόματα: Φιστόνι, Μπάλι, Φίος.

Ζει σε λίμνες ή έλη με ρηχά, ανοιχτά, γλυκά ή υφάλμυρα νερά με αρκετή βλάστηση. Είναι μεταναστευτικό είδος. Κατασκευάζει τη φωλιά στο έδαφος συχνά κοντά στο νερό και αποτελείται από μια μικρή κοιλότητα στρωμένη με λίγη βλάστηση και φτερά που βγάζει από το σώμα του το θηλυκό. Γεννά 8-9 αβγά τα οποία επωάζονται από το θηλυκό για 24-25 ημέρες. Οι νεοσσοί είναι ικανοί να πετάξουν σε 40-45 ημέρες και είναι ανεξάρτητοι.
Τρέφεται κυρίως με φυτικά τμήματα τα οποία αναζητά με βάδισμα στην ξηρά ή κολυμπώντας στην επιφάνεια του νερού. Μπορεί να τρέφεται τη μέρα ή τη νύχτα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την ενόχληση που δέχεται.

Κυνήγι
Το κυνήγι του γίνεται με καρτέρι το σούρουπο ή την αυγή όταν μετακινείται προς ή από τις θέσεις τροφοληψίας. Ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι κρύος, ψιλοχιονίζει ή φυσάει βοριάς, οπότε δημιουργούνται κύματα, τότε τα πουλιά μετακινούνται από τη θάλασσα σε εσωτερικούς υγρότοπους ή σε πλημμυρισμένα λιβάδια. Τα φυσίγγια που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως ισχυρής γόμωσης με σκάγια Νο 5-6. Το αρσενικό αναγνωρίζεται από το καστανόξανθο κεφάλι, το ροδοκόκκινο στήθος με άσπρη κοιλιά και μαύρη άκρη. Το θηλυκό μοιάζει με την Πρασινοκέφαλη αλλά έιναι μικρότερο και με άσπρη κοιλιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *