Χουλιαρόπαπια (Anas clypeata)

Τάξη: Anseriformes
Οικογένεια: Anatidae
Γένος: Anas
Είδος: Clypeata
Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 44-52 cm
Άνοιγμα φτερών:70-84 cm
Βάρος αρσενικού: 510-717 gr
Βάρος θηλυκού: 470-800 gr

Άλλα ονόματα: Παπατσούρα, Ντουρντούσα, Κασικτσής.

Ζει στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη και στη Βόρεια Ασία, ενώ περνά το χειμώνα στη Νότια και Δυτική Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Νότια Ασία.
Αναπαράγεται σε μικρές ρηχές λίμνες, σε ρηχούς βάλτους και σε υγρολίβαδα με αρκετή βλάστηση. Το θηλυκό χτίζει τη φωλιά στο έδαφος, συνήθως κοντά στο νερό και τη στρώνει με βλάστηση και πούπουλα που βγάζει από το σώμα του. Γεννάει μια φορά το χρόνο 9-13 αβγά, χρώματος ανοιχτού κιτρινοπράσινου, τα οποία επωάζει για 26-27 μέρες. Οι νεοσσοί μπορούν να πετάξουν μετά από 40-45 ημέρες.
Τρέφεται με έντομα και ασπόνδυλα καθώς και φυτικά είδη που αναζητάει στα ρηχά βυθίζοντας το κεφάλι της κάτω από την επιφάνεια του νερού ή ψάχνοντας στην επιφάνεια.

Kυνήγι
Την περιμένουμε σε καρτέρια κοντά στο νερό, τις μέρες με αέρα και χιονόνερο οπότε και μετακινείται όλη μέρα. Συνιστώνται μακρύκαννα και τσοκαρισμένα όπλα, και φυσίγγια ενισχυμένης γόμωσης με σκάγια Nο 5-6. Ξεχωρίζει εύκολα από το παράξενο ράμφος που είναι ορατό από απόσταση. Το αρσενικό έχει καστανοκόκκινη κοιλιά. Ο πράσινος «καθρέπτης» (δευτερεύοντα πτητικά φτερά) ξεχωρίζει το θηλυκό από τα θηλυκά της Πρασινοκέφαλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *