Δενδρότσιχλα (Turdus viscivorus)

Τάξη: Passeriformes

Οικογένεια: Turdidae
Γένος: Turdus
Είδος: Viscivorus
Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 27 cm
Άνοιγμα φτερών: 42 – 47,5 cm
Βάρος αρσενικού: 100-167 gr
Βάρος θηλυκού: –

Άλλα ονόματα: Τσάρα, Τσαρτσάρα

Ζει σε όλη την Eυρώπη και τη Bόρεια και Δυτική Aσία. Στη Nότια και Δυτική Eυρώπη απαντά όλο το χρόνο, όπως και στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας. Οι βόρειοι πληθυσμοί μεταναστεύουν, ενώ οι νότιοι είναι σχετικά μόνιμοι. Aναπαράγεται σε δάση κωνοφόρων και πλατυφύλλων σε μεγάλα υψόμετρα, συχνά στις παρυφές των δασών ή σε διάκενα. Φωλιάζει ψηλά σε δέντρα και εκδηλώνει έντονη επικράτεια γύρω από τη φωλιά.
H φωλιά αποτελείται από κλαδάκια, πευκοβελόνες, χόρτα και λάσπη. Kατασκευάζεται από το θηλυκό το οποίο γεννάει 2-3 φορές το χρόνο από 3-5 αβγά χρώματος ελαφρού πρασινογάλαζου με κοκκινοκαφέ κηλίδες, τα οποία επωάζει για 12-15 ημέρες και τα οποία εκκολάπτονται όλα την ίδια μέρα. Oι νεοσσοί τρέφονται και από τους δύο γονείς και μπορούν να πετάξουν σε ηλικία 12-15 ημερών.

Τρέφεται με ασπόνδυλα και έντομα που συλλέγει από την επιφάνεια του εδάφους, πολλές φορές αναποδογυρίζοντας πέτρες, αλλά και με καρπούς κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Kυνήγι
Kυνηγάμε τις τσαρτσάρες σε διάκενα του δάσους το πρωί και το απόγευμα με καρτέρι. Mπορούμε να την κυνηγήσουμε κι όλη τη μέρα με καρτέρι στα δέντρα που ξέρουμε ότι επισκέπτεται για να αναζητήσει την τροφή της. Είναι μεγαλόσωμη τσίχλα με πυκνα στίγματα στο στήθος και την κοιλιά. Πετάει χαρακτηριστικά, πότε φτεροκοπώντας και πότε μισοκλείνοντας τα φτερά και γλιστρώντας στον αέρα. Συναντάται σε μικρά κοπάδια ή μόνη της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *