Αλεπού (Vulpes vulpes)

Η αλεπού ξεχωρίζει από το χαρακτηριστικό κοκκινοκίτρινο χρώμα της γούνας της και τη φουντωτή ουρά της. Βγαίνει τη νύχτα να κυνηγήσει την τροφή της. Τρέφεται με μικρά τρωκτικά , πουλιά και έντομα αλλά και φρούτα ή άλλες φυτικές τροφές. Η περίοδος ζευγαρώματος αρχίζει από τον Ιανουάριο. Η θηλυκιά γεννάει 2 – 6 μικρά. Τα αλεπουδάκια μένουν μαζί με τη μητέρα τους μέχρι τέλη Αυγούστου. Ζει περίπου 15 χρόνια.

Η αλεπού είναι ένας πανέξυπνος κυνηγός. Oι ζημιές της στην κτηνοτροφία, σε κράτη όπου καταγράφονται, είναι σημαντικές. Στην Eλλάδα δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής ζημιών από την αλεπού διότι δεν προβλέπεται αποζημίωση. Tο θέμα του ελέγχου του πληθυσμού της έχει περάσει σε μια φάση αντιπαράθεσης μεταξύ διαφόρων ομάδων με περισσότερο ιδεολογικό παρά επιστημονικό περιεχόμενο.

Δεν κυνηγιέται συστηματικά διότι δεν θεωρείται θήραμα. H θήρευσή της είναι τυχαία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *