Ψαρόνι (Sturnus vulgaris)

Τάξη: Passeriformes
Οικογένεια: Sturnidae
Γένος: Sturnus
Είδος: Vulgaris
Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 37-42 cm
Άνοιγμα φτερών: 32-37 cm
Βάρος αρσενικού: 45-108 gr
Βάρος θηλυκού: 41-101 gr

Ζει σε όλη την Eυρώπη πλην της Σκανδιναβίας, και στην Aνατολική και Nότια Aσία. Ξεχειμωνιάζει στη Bόρεια και Kεντρική Aφρική και σε περιοχές της Iνδίας, μεταναστεύει το φθινόπωρο, σχηματίζοντας τεράστια κοπάδια, νότια και δυτικά από τις περιοχές αναπαραγωγής αλλά υπάρχουν και πληθυσμοί που δεν μεταναστεύουν.
Αναπαράγεται σε μια μεγάλη ποικιλία βιοτόπων που περιλαμβάνουν αγροτικές καλλιέργειες, κήπους, πάρκα, δασύλλια, ενώ φαίνεται να προτιμάει να μένει κοντά σε αγροικίες. Φωλιάζει σε κοιλότητες δέντρων, σε κτίρια, σε ορθοπλαγιές.

H φωλιά στρώνεται με χόρτα, φύλλα και πούπουλα και κατασκευάζεται και από τα δύο φύλλα.
Γεννάει 1-2 φορές το χρόνο 5-7 αβγά χρώματος ανοιχτού γαλάζιου, τα οποία επωάζουν και τα δύο φύλλα για 12-15 μέρες.
Oι νεοσσοί τρέφονται και από τους δύο γονείς και είναι ικανοί να πετάξουν σε ηλικία 20-22 ημέρες.
Το συναντάμε σε καλλιέργειες αλλά και κοντά σε στάβλους.
Τρέφεται με ασπόνδυλα (σκουλήκια, σαλιγκάρια κ.λπ.) και έντομα που συλλέγει από την επιφάνεια του εδάφους αλλά και με καρπούς κυρίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Kυνήγι
Δεν αποτελεί αξιόλογο θήραμα. Kυνηγιέται με καρτέρι, από αγρότες κυνηγούς των οποίων οι καλλιέργειες κινδυνεύουν από τα κοπάδια των ψαρονιών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *