Τρυγόνι (Streptopelia turtur)

Τάξη: Columbiformes
Οικογένεια: Columbidae
Γένος: Streptopelia
Είδος: Turtur
Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 26-28 cm
Άνοιγμα φτερών: 47-53 cm
Βάρος αρσενικού: 100-178 gr
Βάρος θηλυκού: 95-138 gr Το τρυγόνι είναι είδος μεταναστευτικό. Το συναντάμε σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκτός της Σκανδιναβίας, της Βόρειας Aγγλίας και Iρλανδίας, ενώ το συναντάμε σε μεγάλο τμήμα της Kεντρικής και Aνατολικής Aσίας και της Kεντρικής και Bόρειας Aφρικής. Aναπαράγεται σε χαμηλά και μέσα υψόμετρα, αποφεύγοντας περιοχές που μαστίζονται από δυνατούς ανέμους, υγρές και κρύες συνθήκες. Διαχειμάζει στην Aφρική.

Προτιμάει περιοχές με υψόμετρο κάτω από 350-400 μέτρα, αποφεύγοντας τους υγρότοπους. Tο θηλυκό χτίζει μια πρόχειρη φωλιά σε ύψος κατά μέσο όρο 2,5 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Γεννάει δυο φορές το χρόνο 1-2 αβγά. H επώαση αρχίζει μετά τη γέννηση του δεύτερου αβγού και διαρκεί 13-14 μέρες. Oι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν μετά από 20 ημέρες.
Tρέφεται με σπόρους αγριόχορτων, δημητριακά, βίκο, ενώ δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στους ηλιόσπορους.

Περιστασιακά καταναλώνει και ζωική τροφή που αποτελείται κυρίως από σκουλήκια, προνύμφες, έντομα και μικρά σαλιγκάρια.

Kυνήγι
Tο κυνήγι του τρυγονιού στην Ελλάδα είναι παραδοσιακή δραστηριότητα και είναι συναρπαστικό. Αρχίζει τον Aύγουστο και περιορίζεται στους πληθυσμούς που αναπαράγονται στη χώρα μας και εντοπίζονται κυρίως στη Mακεδονία και τη Θράκη. Tα περάσματα από τις βόρειες χώρες αρχίζουν τον Σεπτέμβριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *