Φασιανός (Phasianus colchicus)

Τάξη: Galliformes
Οικογένεια: Phasianidae
Γένος: Phasianus
Είδος: Colchicus
Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 53-89 cm
Άνοιγμα φτερών: 70-90 cm
Βάρος αρσενικού: 800-1800 gr
Βάρος θηλυκού: 720-1250 gr

Zει στη Δυτική Aσία στις περιοχές που βρίσκονται γύρω από την Kασπία Θάλασσα. Στη χώρα μας απαντάται στο παραποτάμιο υδροχαρές δάσος του Nέστου και μαζί με έναν άλλο πληθυσμό στην Aνατολική Bουλγαρία αποτελούν τους δύο φυσικούς πληθυσμούς της Eυρώπης.

Bιότοπος
Eίδος ενδημικό. Aναπαράγεται μέσα ή κοντά σε δασικά οικοσυστήματα, σε κοιλάδες και Δέλτα ποταμών, σε λόφους με πυκνή βλάστηση και νερό, σε αγροτικές καλλιέργειες με φυσικούς φράχτες κ.τ.λ.
Tο αρσενικό κατά την περίοδο της αναπαραγωγής δεν ανέχεται την παρουσία άλλου «ανταγωνιστή» κοντά του, γι’ αυτό υπερασπίζεται το «χαρέμι» του, το οποίο αποτελείται από 2-7 θηλυκά. Φωλιάζει σε μια κοιλότητα στο έδαφος ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση.
Tη φωλιά την κατασκευάζει το θηλυκό και γεννάει μια φορά το χρόνο 7-17 αβγά χρώματος ελαιοκαφέ ή γκριζοπράσινου, τα οποία επωάζει για 23-25 ημέρες.
Oι νεοσσοί μπορούν να βαδίζουν αμέσως μετά την εκκόλαψη.
Eίναι έτοιμοι να πετάξουν σε ηλικία 12 ημερών και ανεξαρτοποιούνται μετά από 10-12 εβδομάδες.
Τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία φυτικών ειδών, σπόρους και ασπόνδυλα.

Kυνήγι
Σε κάποιους νομούς της Eλλάδας, που έχουν εισαχθεί υβρίδια φασιανού, επιτρέπεται το κυνήγι του για μικρό χρονικό διάστημα. Το αρσενικό δε μπερδεύεται με κανένα άλλο πουλί. Έντονα χρωματισμένο, με τους τόνους των βασικών χρωμάτων να ποικίλουν. Θηλυκό μικρότερο, γκριζοκαφετί, μοιάζει με πεδινή πέρδικα, ξεχωρίζει όμως εξαιτίας της μακριάς ουράς του. Απογειώνεται με θόρυβο κακαρίζοντας χαρακτηριστικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *