Μπεκατσίνι (Gallinago gallinago)

Τάξη: Charadriiformes
Οικογένεια: Scolopacidae
Γένος: Gallinago
Είδος: Gallinago
Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 25-27 cm
Άνοιγμα φτερών: 44-47 cm
Βάρος αρσενικού: 89-111 gr
Βάρος θηλυκού: 104-128 gr

Άλλα ονόματα: Μπεκανώτο, Καψοράχη, Σακατζής.

Ζει στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια και Κεντρική Ασία. Ξεχειμωνιάζει στη Νότια και Δυτική Ευρώπη, στη Νοτιοανατολική Ασία και Βόρεια και Κεντρική Αφρική.
Είναι μεταναστευτικό είδος, αλλά υπάρχουν κάποιοι πληθυσμοί που είναι μόνιμοι. Φωλιάζει στο έδαφος σε μια φωλιά που αποτελείται από μια κοιλότητα στρωμένη με βλάστηση, σε βιότοπους με υψηλή υγρασία στο έδαφος. Γεννάει μια φορά το χρόνο 3-5 αβγά χρώματος ανοιχτού καφέ ως ελαιοπράσινου με σκοτεινές καφέ κηλίδες. H επώαση γίνεται από το θηλυκό, διαρκεί 18-20 ημέρες. Oι νεοσσοί τρέφονται και από τους δύο γονείς, οι οποίοι χωρίζουν τους νεοσσούς σε δύο ομάδες και ο καθένας αναλαμβάνει τη φροντίδα μιας ομάδας. Τρέφεται κυρίως με υδρόβια έντομα και ασπόνδυλα τα οποία συλλαμβάνει βυθίζοντας το ράμφος του στη λάσπη.

Kυνήγι
Το κυνήγι του απαιτεί καλή σκοπευτική ικανότητα επειδή πετά με ελιγμούς. Θα το σηκώσουμε με σκύλο δείκτη ή περπατώντας, σε υγρά λιβάδια, ρηχούς βάλτους και όχθες λιμνών. Συνιστώνται φυσίγγια με μεγάλες ταχύτητες και σκάγια Nο 8-9. Πετάει χαρακτηριστικά σε κατεύθυνση «ζιγκ-ζαγκ». Έχει πολύ μακρύ ράμφος, λευκή κοιλιά, ραβδώσεις στη ράχη και ουρά με λευκές άκρες. Συνήθως υναντάται σε μικρές ομάδες. Απογειώνεται αφήνοντας μια μικρή κραυγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *