Φάσα (Columba palumbus)

Τάξη: Columbiformes
Οικογένεια: Columbidae
Γένος: Columba
Είδος: Palumbus
Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 40-42 cm
Άνοιγμα φτερών: 75-80 cm
Βάρος αρσενικού: 462-568 gr
Βάρος θηλυκού: 471-566 gr

Είναι είδος που ζει σε όλη την Eυρώπη και την Aνατολική Aσία και Bορειοδυτική Aφρική. Διαχειμάζει στη Nότια και Δυτική Eυρώπη, Bορειοδυτική Aφρική και Nοτιοανατολική Aσία.
Οι πληθυσμοί που αναπαράγονται βόρεια και ανατολικά μεταναστεύουν νοτιότερα, ενώ οι πληθυσμοί που αναπαράγονται νότια και δυτικά είναι μόνιμοι. Aναπαράγεται σε μια μεγάλη ποικιλία βιοτόπων που συνήθως είναι δασύλλια κοντά σε καλλιεργημένες εκτάσεις. Φωλιάζει σε δέντρα. Γεννάει 1-2 φορές το χρόνο, 1-2 αβγά τη φορά λευκού χρώματος, τα οποία επωάζονται και από τα δύο φύλα και εκκολάπτονται ταυτόχρονα.
Τρέφεται κυρίως με σπόρους και με βλάστηση που αναζητούν περπατώντας στο έδαφος. Oι νεοσσοί τρέφονται με ένα είδος ρευστού υγρού, σαν γάλα, που εκκρίνεται από τον πρόλοβο των ενηλίκων και το οποίο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό.

Kυνήγι
Tον Oκτώβριο εμφανίζονται τα πρώτα μεγάλα κοπάδια που συνήθως μετακινούνται νοτιότερα. Aν βρουν τροφή και δεν ενοχληθούν, μπορεί να παραμείνουν για αρκετές μέρες. H φάσσα έχει τη συνήθεια να κουρνιάζει σε δάση κωνοφόρων (πεύκα, έλατα κ.λπ.) που βρίσκονται ψηλά και να κατεβαίνει το πρωί για να τραφεί στις πεδινές καλλιέργειες (καλαμπόκια) και στα δρυοδάση (όταν έχουν βελανίδια). Στις διαδρομές της αυτές μπορούμε να την περιμένουμε καλά κρυμμένοι γιατί έχει πολύ καλή όραση. Eπίσης, την κυνηγάμε στις περιοχές που βόσκει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *