Κυνηγόπαπια (Aythya ferina)

Τάξη: Anseriformes
Οικογένεια: Anatidae
Γένος: Aythya
Είδος: Ferina
Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 42-49 cm
Άνοιγμα φτερών: 72-82 cm
Βάρος αρσενικού: 725-1300 gr
Βάρος θηλυκού: 630-1120 gr

Άλλα ονόματα: Γκισάρι, Σβουρδούλι, Κοκκινοκέφαλη, Τόπι.

Ζει στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία. Μεταναστεύει και περνά το χειμώνα στη Νότια και Δυτική Ευρώπη, Βόρεια και Ανατολική Αφρική και Νότια και Ανατολική Ασία. Φωλιάζει στο έδαφος, κοντά στο νερό, μέσα σε πυκνή βλάστηση, σε μεγάλες λίμνες με νησάκια. Η φωλιά κατασκευάζεται από το θηλυκό και στρώνεται με βλάστηση και πούπουλα. Γεννάει μια φορά το χρόνο 8-10 αβγά χρώματος ανοιχτού πρασινωπού τα οποία επωάζονται μόνο από το θηλυκό για 25 περίπου μέρες. Οι νεοσσοί τρέφονται από το θηλυκό και είναι έτοιμοι να πετάξουν σε 50-55 μέρες.

Τρέφεται με υδρόβια φυτά, ασπόνδυλα, βατράχια, γυρίνους και μικρά ψάρια που αναζητάει κάτω από το νερό, στον πυθμένα των λιμνών κάνοντας καταδύσεις ή σκαλίζει τη λάσπη αναζητώντας σκουλήκια και άλλα ασπόνδυλα.

Kυνήγι
Τις μέρες με άσχημο καιρό τις περιμένουμε στα καρτέρια, συνήθως κοντά στο νερό. Επίσης το σούρουπο και το ξημερώματα περάσματα από και προς την τροφή. Συνιστώνται μακρύκαννα όπλα, τσοκαρισμένα, και φυσίγγια ενισχυμένης γόμωσης με σκάγια Nο 4-5. Το γυαλιστερο κοκκινωπό κεφάλι και το γκρισοπράσινο σώμα ξεχωρίζουν τ΄αρσενικά. Τα θηλυκά είναι γκριζοκαφέ από πάνω, πιο καστανά από κάτω με ασπρουδερό σςχήμα στο πρόσωπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *