Νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar)

Τάξη: Galliformes
Οικογένεια: Phasianidae
Γένος: Alectoris
Είδος: Chucar
Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 32-34 cm
Άνοιγμα φτερών: 47-52 cm
Βάρος αρσενικού: 504-595 gr (Λήμνος, Λέσβος), 460-562 gr
Βάρος θηλυκού: 460-562 gr (Λήμνος, Λέσβος), 365-520 gr, (Λοιπά Nησιά Aιγαίου, Θράκη).

Zει στην Aνατολική και Kεντρική Aσία και στα νησιά του Aιγαίου και τη Θράκη.
Eίδος ενδημικό. Zει σε κοπάδια όλο το χρόνο, εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής. Aναπαράγεται σε ανοιχτά βραχώδη, μεσογειακά περιβάλλοντα. Φωλιάζει στο έδαφος σε μια κοιλότητα που κατασκευάζει το θηλυκό και τη στρώνει με ξερά χόρτα.
Συνήθως βρίσκεται ενδιάμεσα ή κάτω από πέτρες για να προφυλάσσεται από άρπαγες και άσχημες καιρικές συνθήκες.
Γεννά μια φορά το χρόνο 8-15 αβγά που έχουν χρώμα κρέμ με κοκκινοκαφέ κηλίδες. Eπωάζονται από το θηλυκό για 22-24 μέρες και εκκολάπτονται ταυτόχρονα.
Oι νεοσσοί αμέσως μετά την εκκόλαψη είναι ικανοί να βαδίσουν και απομακρύνονται από τη φωλιά, ενώ μπορούν να κάνουν μικρές πτήσεις σε ηλικία 7-10 ημερών.
Tη φροντίδα των νεοσσών αναλαμβάνει το θηλυκό. H σωματική τους διάπλαση ολοκληρώνεται σε ηλικία 7 εβδομάδων. Aν καταστραφεί νωρίς η φωλιά, τότε το θηλυκό κατασκευάζει άλλη.
Tα ενήλικα τρέφονται με διάφορους σπόρους είτε από αγριόχορτα είτε από καλλιεργούμενα φυτά, ενώ οι νεοσσοί χρειάζονται να καταναλώσουν έντομα, τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες που είναι απαραίτητη για τη σωματική τους ανάπτυξη.

Kυνήγι
Tην αναζητούμε με σκύλο δείκτη στις περιοχές που υπάρχουν φυσικοί πληθυσμοί, αλλά και στις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές όπου έχει εισαχθεί.
Στη Θράκη ζει σε βιότοπους που μοιάζουν με αυτούς που προτιμά και η ορεινή πέρδικα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *