Κατηγορίες κυνηγετικών όπλων

Πλαγιόκαννα

Το δίκαννο είναι το όπλο με την μεγαλύτερη συνέχεια στην πορεία του κυνηγίου. Τουλάχιστον 160 χρόνια τώρα έχει υπηρετήσει και συντροφεύει ακόμη όχι μόνο τους παλιούς κυνηγούς στις κυνηγετικές τους εξορμήσεις αλλά και πολλούς νεότερους. Βέβαια όταν μιλάμε για δίκαννο οδηγούμαστε απ’ ευθείας στο πλαγιόκαννο δίκαννο, αφού για το αλληλεπίθετο δίκαννο έχει επικρατήσει η ονομασία SUPER POSE. Το πλαγιόκαννο δίκαννο λοιπόν , έχει πολλά πλεονεκτήματα που μαζί με την ποιότητα κατασκευής και την διακόσμηση το θέτουν σε υψηλή θέση στις προτιμήσεις των φτασμένων κυνηγών και αυτών που «ξέρουν». Η δυνατότητα των δύο διαφορετικών βολών, η εξάλειψη του κινδύνου εμπλοκής (πρόβλημα που παρουσιάζεται στις καραμπίνες), το τέλειο ζύγισμα που συνήθως έχει, και η εντελώς ανεξάρτητη λειτουργία της κάθε κάννης και του συστήματος σκανδάλης, επιτρέπουν στον κυνηγό, όταν για οποιοδήποτε λόγο τεθεί εκτός λειτουργίας η μια κάννη του όπλου του, να συνεχίσει να κυνηγάει με τη δεύτερη κάννη.Το μεγάλο πλεονέκτημα στα δίκαννα όπλα είναι η δυνατότητα δύο διαφορετικών βολών με διαφορετική ιδανική κατανομή σκαγιών, αφού, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, η δεξιά κάννη είναι κατασκευασμένη να δίνει ιδανική κατανομή σκαγιών στα 25 μέτρα, ενώ η αριστερή στα 35 μέτρα.

Στα μειονεκτήματα του πλαγιόκαννου δίκαννου μπορούμε να εντάξουμε την σχετικά ακριβή τιμή του και την μη τυποποίηση πολλών ανταλλακτικών του.

Πολλοί κατασκευαστικοί οίκοι έχουν ειδικευτεί στην παραγωγή δίκαννων με κορυφαίους τους Aγγλικούς και Bέλγικους οίκους, ενώ αρκετά καλή θέση κατέχουν και τα όπλα της Γαλλίας και της Γερμανίας σε πιο προσιτές τιμές. Χειροποίητα και κορυφαία σε επίπεδο ζυγίσματος και βλητικής δίκαννα κατασκευάζονται μέχρι σήμερα, με εξαιρετικές διακοσμητικές προτάσεις. Τέτοια όπλα μπορούν να φτάσουν σε υψηλές τιμές. Σήμερα οι περισσότεροι «οπαδοί» του δίκαννου χρησιμοποιούν SUPER POSE, όμως το πλαγιόκαννο δίκαννο παραμένει η πιο αξιόλογη επιλογή και μια καλή επένδυση, λόγοι ικανοί για να το φέρουν και πάλι στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των κυνηγών, θέση που άλλωστε είχε μέχρι πριν 20 χρόνια.

Super Pose

Το SUPER POSE έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στους αγώνες τραπ και σκήτ, αλλά και στο κυνήγι. Η μεγάλη διαφορά με το πλαγιόκαννο δίκαννο είναι η θέση των καννών που αντί να είναι πλάι-πλάι είναι η μία πάνω στην άλλη. Κατά τα άλλα τα πλεονεκτήματα του καλού ζυγίσματος και της επιλογής της τουφεκιάς παραμένουν όπως και στο πλαγιόκαννο δίκαννο. Στα σούπερ-ποζέ η πάνω κάννη είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να ρίχνει μακρινές τουφεκιές ενώ η κάτω πιο κοντινές. Ένα από τα πιθανά μειονεκτήματα που μπορεί να προσάψει κάποιος στο αλληλεπίθετο δίκαννο είναι το σύστημα μονής σκανδάλης που έχουν επιλέξει ορισμένοι κατασκευαστές. Αυτό δίνει τη δυνατότητα γρήγορης δεύτερης τουφεκιάς αλλά αφαιρεί το πλεονέκτημα επιλογής κάννης. Δεν έχει δηλαδή ο κυνηγός τη δυνατότητα να επιλέξει ποια από τις δυο κάννες θα ρίξει πρώτα. Πολλά αξιόλογα μοντέλα τέτοιων όπλων έχουν κατασκευαστεί κατά καιρούς. Η επιλογή είναι δική σας αφού σταθμίσετε τις ανάγκες σας στο κυνήγι, το επίπεδο ποιότητας που ζητάτε και την διακοσμητική πρόταση (μερικές είναι έργα τέχνης) κοιτάξτε και τη δυνατότητα της τσέπης σας δεδομένου ότι μερικά μοντέλα φτάνουν σε τιμές εκατομμυρίων.

Καραμπίνες

Απ’ την αρχή πρέπει να κάνουμε μια απαραίτητη διευκρίνιση. Γιατί ημιαυτόματη και όχι αυτόματη καραμπίνα; Ο λόγος είναι απλός, αυτόματα είναι τα όπλα που κρατώντας πατημένη τη σκανδάλη τους συνεχίζουν να οπλίζουν και να ρίχνουν μόνα τους. Ημιαυτόματα είναι τα όπλα που πρέπει να πατήσουμε την σκανδάλη κάθε φορά που θέλουμε να ρίξουμε μια βολή. Η ημιαυτόματη καραμπίνα λοιπόν, είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο όπλο τα τελευταία 40 χρόνια στο χώρο των κυνηγών. Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων την έχει φέρει αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα των πολλών βολών.Οι τρόποι λειτουργίας όπλισης των ημιαυτόματων όπλων είναι τρεις:
1. Με σύστημα ελατηρίου
2. Με σύστημα αερίων και
3. Με σύστημα αδράνειας.

Η πρόοδος της τεχνολογίας και η εξειδίκευση σε κάθε ένα από τους παραπάνω τρόπους λειτουργίας είχε σαν αποτέλεσμα να κατασκευάζονται πολύ καλά όπλα χωρίς να παρουσιάζουν εμπλοκές κατά τη διάρκεια της χρήσης τους. Οι εμπλοκές είναι ένα από τα βασικά μειονεκτήματα των ημιαυτόματων καραμπινών, αν και υπάρχει και η πιθανότητα αυτό να μη συμβεί ποτέ. Επίσης το ότι διαθέτουν έναν και μοναδικό μηχανισμό και μια και μοναδική κάννη ίσως αποθαρρύνει κάποιον οπαδό του παραδοσιακού κυνηγιού να αγοράσει καραμπίνα. Στην Ελλάδα απαγορεύεται οι ημιαυτόματες καραμπίνες που παίρνουν περισσότερα από 3 φυσίγγια.

Επαναληπτικές

Η ΧΡΑΠΑ-ΧΡΟΥΠΑ είναι μια καραμπίνα που η όπλιση και η απόρριψη του κάλυκα γίνονται χειροκίνητα. Στα πλεονεκτήματά της θα βρούμε την εκμηδένιση του κινδύνου εμπλοκής και την χαμηλή τιμή που έχει σε σχέση με την ημιαυτόματη καραμπίνα και πολύ περισσότερο με τα δίκαννα.Στα μειονεκτήματά της εντάσσεται ο μεγάλος χρόνος όπλισης, μετά από βολή, σε σχέση με την ημιαυτόματη καραμπίνα, καθώς και η αστάθεια που ακολουθεί λόγω της όπλισης με το χέρι, που έχει σαν αποτέλεσμα την δυσκολία παρακολούθησης του θηράματος από την κάννη.Η επαναληπτική καραμπίνα δεν έχει πολλούς οπαδούς ανάμεσα στους κυνηγούς και μάλλον αποτελεί το σκαλί προς την απόκτηση ημιαυτόματης καραμπίνας που έχει μεγαλύτερη ταχύτητα βολής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *