Κυνηγετικά όπλα – Πρακτικό εγχειρίδιο Κυνηγού

· Οι σεβροτίνες (δράμια)

Γενικά χαρακτηριστικά

Οι σεβροτίνες ή δράμια είναι σφαιρίδια (μπίλιες) τέτοιας διαμέτρου που δεν εντάσσονται στην κλασική ταξινόμηση και αρίθμηση των σκαγιών και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως σκάγια, αφού έχουν και εντελώς διαφορετική βλητική συμπεριφορά. Η διάμετρός τους κυμαίνεται από 5 έως 9,6 mm. Συνήθως είναι μολύβδινα, και μπορεί να είναι και επινικελωμένα ή επιχαλκωμένα. Σπανιότερα είναι κατασκευασμένα και από άλλα κράματα εκτός του μόλυβδου. Τα φυσίγγια που έχουν γομώσεις με δράμια στην αγορά ονομάζονται συνήθως με τον αριθμό των σφαιριδίων που φέρουν π.χ. οκτάβολα, εννιάβολα, κ.ο.κ.

Στον παρακάτω πίνακα δίνονται οι τυποποιήσεις διαφόρων χωρών στην ονομασία των σεβροτινών.

Πίνακας 4.4 Εμπορική ονομασία και διάμετρος σεβροτινών με την τυποποίηση διαφόρων χωρών

Πίνακας 4.4 Εμπορική ονομασία και διάμετρος σεβροτινών με την τυποποίηση διαφόρων χωρών

Επιλογές

Τα δράμια χρησιμοποιούνται για βολές μικρών και μεσαίων αποστάσεων στο κυνήγι των μεγάλων τριχωτών θηραμάτων. Στη χώρα μας χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στο κυνήγι του αγριόχοιρου, αφού είναι το μόνο μεγάλο θήραμα που κυνηγιέται στους ανοιχτούς κυνηγότοπους. Τα δράμια δεν συμπεριφέρονται βλητικά σαν τα σκάγια και σε μικρές αποστάσεις, δηλ. έως 10 μέτρα, έχουν την ίδια ισχύ περίπου με το μονόβολο. Σε καμιά περίπτωση δεν δημιουργούν στο θήραμα το λεγόμενο «υδραυλικό πλήγμα» όπως το μονόβολο ή η βολίδα του ραβδωτού, αλλά τα πολλαπλά τους τραύματα είναι εξίσου δραστικά, αρκεί να βάλλονται από μικρές αποστάσεις, ώστε να διατηρούν υψηλές ταχύτητες, οι οποίες θα δώσουν και την απαραίτητη διατρητικότητα.

Για τον αγριόχοιρο, στις συνθήκες που τον κυνηγάμε στη χώρα μας, καλό είναι να χρησιμοποιούνται δράμια διαμέτρου τουλάχιστον 8,4 mm και όχι μικρότερα. Τα συνήθη φυσίγγια των 70 mm που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν 9 δράμια των 8,4 – 8,6 mm, 8 δράμια των 9,14 mm ή 6 δράμια των 9,6 mm. Υπάρχουν βέβαια και εκδόσεις semi magnum και magnum που έχουν αναλογικά περισσότερα δράμια. Αυτά τα πυρομαχικά πάντως δεν πρέπει να βάλλονται σε αγριόχοιρο από απόσταση μεγαλύτερη των 30 m.