Κυνηγετικά όπλα – Πρακτικό εγχειρίδιο Κυνηγού

8. Ασφαλής χρήση

· 10 Βασικοί κανόνες ασφαλούς χρήσης του όπλου

1. Κάθε φορά που αγγίζουμε ένα όπλο να θεωρούμε ότι είναι γεμάτο

2. Όταν έχουμε στα χέρια μας όπλο ελέγχουμε διαρκώς που κοιτάζει η κάννη του. Κρατάμε το όπλο στιβαρά με τα χέρια μας και ασφαλισμένο μέχρι τη στιγμή που είμαστε έτοιμοι να πυροβολήσουμε. Ποτέ δεν ακουμπάμε το δάκτυλο στη σκανδάλη παρά μόνο τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε να πυροβολήσουμε.

3. Πριν πυροβολήσουμε αναγνωρίζουμε το στόχο και σιγουρευόμαστε ότι δεν υπάρχει τίποτε από πίσω στην απόσταση του μέγιστου βεληνεκούς. Είμαστε σίγουροι ότι αναγνωρίζουμε τα θηρεύσιμα θηράματα αλλιώς δεν λεγόμαστε κυνηγοί.

4. Ελέγχουμε πάντα την κάννη και τη βάση ώστε να μην υπάρχουν ξένα σώματα και χρησιμοποιούμε πάντα τα κατάλληλα πυρομαχικά.

5. Όταν δεν χρησιμοποιούμε το όπλο μας φροντίζουμε πάντα να είναι άδειο και ανοιχτό, «σπασμένο» αν είναι αρθρωτό και με ανοιχτό το κλείστρο αν είναι καραμπίνα. Το όπλο μεταφέρεται από και προς τον κυνηγότοπο άδειο και μέσα σε θήκη.

6. Ποτέ δεν σκοπεύουμε κάτι που δεν προτιθέμεθα να πυροβολήσουμε. Δεν παίζουμε ποτέ με το όπλο.

7. Ποτέ δεν περνάμε φράχτες και δεν δρασκελίζουμε χαντάκια με το όπλο γεμάτο. Ποτέ δεν τραβάμε το όπλο πιάνοντάς το από το στόμιο της κάννης.

8. Ποτέ δε ρίχνουμε μονόβολο σε επίπεδη σκληρή ή υδάτινη επιφάνεια. Όταν εξασκούμαστε στη σκοποβολή είμαστε σίγουρη για τον ασφαλή τερματισμό της βολής μας πίσω από το στόχο.

9. Φυλάσσουμε πάντα τα όπλα και τα πυρομαχικά σε θέσεις που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση παιδιά και ανεύθυνοι ενήλικες.

10. Ποτέ δεν κάνουμε χρήση οινοπνευματωδών πριν ή στη διάρκεια του κυνηγιού και της σκοποβολής. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά «οινόπνευμα και μπαρούτι δεν κάνουν καλό κοκτέιλ»